Fråga 2019/20:1744 FN:s råd för mänskliga rättigheter

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har varit omröstning i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Över 50 stater har ställt sig bakom en resolution till förmån för Folkrepubliken Kinas agerande mot Hongkong med nya säkerhetslagar på plats som inskränker de fri- och rättigheter som tidigare slagits fast i Basic Law.

Detta är en flagrant överträdelse som nu ges sanktion. Det visar på Kinas makt och inflytande. Knappt 30 länder stod emot: EU-medlemmar (däribland Sverige) och likatänkande som Storbritannien, Japan och Australien.

Ett råd som ska värna de mänskliga rättigheterna består till inte ringa del av sådana som gör sig skyldiga till omfattande och återkommande övergrepp. Bland dem som stod upp för Kina återfinns Belarus, Kambodja, Kuba, Iran, Nicaragua, Nordkorea, Palestina, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Venezuela. Trovärdigheten i försvaret av mänskliga rättigheter urholkas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Överväger ministern att tillsammans med likasinnade länder markera mot och ytterst hota med att överge ett råd i händerna på medlemmar med egna omfattande brott mot mänskliga fri- och rättigheter?