Fråga 2019/20:1741 Regeringens demokratisatsning och Palestina

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det har varit omröstning i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Över 50 stater har ställt sig bakom en resolution till förmån för Folkrepubliken Kinas agerande mot Hongkong med nya säkerhetslagar på plats som inskränker de fri- och rättigheter som tidigare slagits fast i Basic Law.

Detta är en flagrant överträdelse som nu ges sanktion. Det visar på Kinas makt och inflytande. Knappt 30 länder stod emot: EU-medlemmar (däribland Sverige) och likatänkande som Storbritannien, Japan och Australien.

Ett råd som ska värna de mänskliga rättigheterna består till inte ringa del av sådana som gör sig skyldiga till omfattande och återkommande övergrepp. Bland dem som stod upp för Kina återfanns bland andra Palestina och Kambodja.

Ställningstagandet till förmån för Kina visar på en låg uppfattning om mänskliga rättigheter. Regeringen har tidigare valt att markera mot Kambodja genom en förändrad syn på bistånd till landet på grund av återkommande överträdelser. Regeringen har ju tidigare proklamerat en ”demokratisatsning”.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet att i ljuset av regeringens ”demokratisatsning” agera mot Palestina till följd av det ointresse som visats för mänskliga fri- och rättigheter, nu senast genom det stöd man i FN:s råd för mänskliga rättigheter gett Folkrepubliken Kina för de nya säkerhetslagar som införts i Hongkong?