Fråga 2019/20:1738 Tjänstemannaansvar

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 18 april 2018 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att utreda och lämna förslag på ett utökat straffrättsligt ansvar för tjänstefel (betänkande 2017/18:KU37):

”Ett utökat straffansvar för tjänstefel skulle enligt utskottets mening stärka skyddet för medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten”.

Nu har regeringen efter cirka två år givit ett uppdrag till att utreda detta, och utredningen ska vara klar den 12 november 2021, det vill säga cirka tre och ett halvt år senare än när riksdagsbeslutet togs. Därefter ska en proposition och ett lagförslag gå igenom i Sveriges riksdag. Det innebär sannolikt ytterligare tidsåtgång.

Utskottet och riksdagen var tydliga med att det behövdes ett tydligare utökat straffansvar för tjänstefel medan man i utredningsdirektiven kan läsa att man ”bara” ska ”överväga och ta ställning till om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas”.

Utredaren borde väl ha fått ett tydligt uppdrag om ”hur” ett utökat straffansvar för tjänstefel skulle se ut för att stärka medborgarnas rättssäkerhet och öka förtroendet för den offentliga verksamheten? 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern säkerställa att utredningen uppfyller riksdagens mening i tillkännagivandet?