Fråga 2019/20:1734 Placeringen av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck

av Désirée Pethrus (KD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Länsstyrelsen i Östergötlands län har haft uppdrag från regeringen att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck sedan år 2005. Det nationella kompetensteamets arbete har bidragit till ett långsiktigt och strategiskt arbete för att motverka hedersstrukturer och även kunnat vara ett konkret stöd för de som drabbas, bland annat genom den nationella stödtelefonen som yrkesverksamma och ideellt verksamma kan ringa för att få råd och vägledning i ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive tvångs- och barnäktenskap samt könsstympning av flickor och kvinnor.

Regeringen har tidigare aviserat att den framtida placeringen av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck ska utredas. I en interpellationsdebatt med Åsa Lindhagen den 17 januari i år frågade jag om statsrådet kunde ge besked om huruvida kompetensteamet även i fortsättningen ska vara placerad vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Statsrådet kom inte med något tydligt svar utan hänvisade till den utvärdering som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skulle utföra av det arbete som Länsstyrelsen i Östergötlands län bedriver.

Den utvärderingen är nu klar och har resulterat i en rapport som inte tar ställning till om kompetensteamets arbete ska överföras till Jämställdhetsmyndigheten, vilket regeringen uttryck en önskan om tidigare. Men i rapporten sägs dock att ”det har inte heller kommit fram några starka skäl som skulle tala emot den lösningen”.

Statsrådet nämnde i interpellationsdebatten den 17 januari att regeringen skulle återkomma om beslut om kompetensteamets framtida placering efter att utvärderingen var klar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Kan statsrådet ge besked om huruvida hela eller delar av det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtyck kommer att flyttas från Länsstyrelsen i Östergötlands län till Jämställdhetsmyndigheten?