Fråga 2019/20:1732 Avgifter för virkesupplag

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 22 april tog riksdagen bland annat följande beslut som behandlades i betänkandet 2019/20:TU1:

”Bifall till utskottets initiativ till tillkännagivande om att regeringen bör verka dels för en återgång till en ordning där det inte tas ut några avgifter för tillstånd till virkesupplag utmed allmän väg, dels för att Trafikverket snarast underlättar administrationen för skogsföretagen i samband med ansökan om tillstånd för virkesupplag utmed allmän väg”.

Det finns en stor majoritet i såväl utskottet som riksdagen för att ta bort dessa avgifter för virkesupplag utmed allmän väg.

Som jag uppfattar det ligger trots detta både tillståndskravet och avgiften på 2 900 kronor fortfarande kvar på Trafikverkets hemsida. Man kan fråga sig om detta innebär att skogsägare fortfarande ska söka tillstånd och betala en avgift till Trafikverket. 

Jag utgick från att ministern och regeringen skulle ta tag i denna fråga skyndsamt för att ta bort dessa avgifter för virkesupplag. Men detta arbetet verkar inte vara genomfört ännu. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth

 

Är avgifterna nu borttagna, och avser ministern att ta initiativ till att de som redan har betalat avgifter för virkesupplag får tillbaka sina pengar?