Fråga 2019/20:1705 Investeringsstödet

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det har kommit till vår kännedom att det på många håll i landet råder missnöje hos kommuner, fastighetsbolag och byggföretag när det gäller länsstyrelsers och Boverkets hantering av inkomna ansökningar om investeringsstöd.

Kompletta handlingar har legat hos myndigheterna i ett halvår utan att någon av dessa kunnat lämna besked om hur lång kön är och när, eller om, en ansökan kommer att behandlas. I de fall besked ges är de dessutom oklara och ibland motstridiga. Uppgifter finns också om bristande kommunikation mellan de berörda myndigheterna.

Detta skapar en osäkerhet, eftersom byggnationen inte kan påbörjas förrän den ekonomiska kalkylen är klar, vilket oftast inkluderar ett besked om investeringsstöd. I värsta fall kan det leda till att byggprojekt aldrig blir av och att företagen tvingas säga upp personal.

Investeringsstöden har gjorts om från årsskiftet, i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Stöden ska koncentreras, effektiviseras och riktas till bostäder i hela landet. Dessvärre indikerar missnöjet med hur ansökningar läggs på hög, samt rapporter om bristande kommunikation mellan – och från – de berörda myndigheterna, att det inte har blivit så.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att kontrollera och följa upp investeringsstödet och för att skynda på handläggningen av inkomna ansökningar?