Fråga 2019/20:1699 Möjlighet för svenska ambassader i Norden att utfärda pass till svenskar utomlands

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utlandssvenskar är en viktig och värdefull grupp för vårt land. Under de senaste decennierna har svenska medborgare i allt större utsträckning valt att arbeta eller studera utomlands. De flesta återvänder till Sverige efter en kortare tid, men åtskilliga bor i flera år i andra länder. I dag räknar man med att fler än 400 000 svenskar finns stadigvarande utomlands. Det är dessutom en växande grupp.

De många utlandssvenskarna är ofta utmärkta representanter och ambassadörer för vårt land, och de bidrar i förlängningen till att vi i Sverige får ta del av de viktiga förändringar och erfarenheter som formas i vår omvärld. Många av våra utlandssvenskar finns i det omedelbara närområde som Norden utgör. Pass och nationella id-handlingar är centrala dokument för svenskar bosatta utomlands och deras familjer. Sedan ett antal år kan svenska ambassader i Norden inte längre utfärda eller förnya pass. Det krävs att den enskilda besöker Sverige. Redan sedan tidigare skapade det problem (särskilt för svenskar på Island i behov av handlingar). Nu under pandemin är det extra besvärligt då en del länder har restriktioner, begränsningar eller krav på karantän för den som gjort ett besök i Sverige.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern se till att UD – särskilt i ljuset av de problem som pandemin skapat för den enskilde – ser över möjligheterna för Sveriges ambassader i de nordiska länderna att åter ges möjlighet att utfärda pass som en service till svenskar utomlands?