Fråga 2019/20:1686 Palmolja i livsmedel

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Trots att palmolja inte är bra för varken människan eller miljön så förekommer det fortfarande i en stor del av våra livsmedel. Palmoljan innehåller ett flertal cancerframkallande ämnen men anses ändå vara en av världens viktigaste vegetabiliska olja och finns i mat och produkter som vi använder varje dag, till exempel margarin, kakor, friterade produkter, choklad, smink, tvål, tvättmedel, ljus och biodrivmedel. Restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien används också och exporteras till Sverige för att bli djurfoder.

Palmoljan är inte bara hälsoskadlig för människan utan är även skadligt för naturen och djurlivet. Enorma ytor av världens mest artrika regnskog ersätts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer. Samtidigt åsidosätts ursprungsbefolkningens hävdvunna rättigheter för framställandet av palmolja. Att hugga ned stora ytor av regnskogen bidrar även till stora utsläpp av växthusgaser.

Enligt Världsnaturfonden (WWF) ökar produktionen av palmolja snabbt och uppgår nu till närmare 70 miljoner ton per år, varav mer än 85 procent produceras i Indonesien och Malaysia. Palmoljeproduktionen förväntas fördubblas under de närmaste tio åren. Framför allt är palmolja den viktigaste matoljan och kalorikällan för många miljoner människor i syd. De länder som konsumerar mest palmolja är Indonesien, Indien och Kina. På fjärde plats kommer EU. Samtidigt ser vi en stor ökning av intresset att odla oljepalm i till exempel Kamerun, Liberia och Brasilien.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet och regeringen att arbeta för en minskning av palmolja i livsmedel?