Fråga 2019/20:1685 Återvändande IS-terrorister

av Sara Gille (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 25 juni 2020 kunde man läsa i Folkbladet Västerbotten om hur fritagningar av IS-terrorister i nordöstra Syrien har ökat samt att både svenska och finska kvinnor lyckats ta sig ut ur al Hol-lägret. Det har pågått rymningar i flera år, och den senaste tiden har vi sett fler fall med fritagningar av kvinnor från Europa.

Enligt artikeln rymde nyligen tre finska kvinnor och nio barn från det ökända al-Hol-lägret. Kort därefter rapporterades att minst två svenska kvinnor med fyra eller möjligen fem barn ska ha flytt. Senast ska ytterligare en svenska ha rymt och återvänt till Göteborgsområdet. Det varnas även för att antalet IS-terrorister som återvänder till Sverige inte kommer minska.

Det rapporteras om att många anhöriga samlar in pengar till smugglarna. Oftast går smuggelvägen ut via Turkiet, precis som resvägen ofta gick in via Turkiet när jihadisterna anlände till regionen. Turkiet deporterar redan misstänkta europeiska jihadister till sina hemländer.

I och med att flertalet IS-terrorister tar sig tillbaka till Sverige så ökar också hotbilden mot Sverige. Sverige måste därför förbereda sig på att det kan komma fler IS-terrorister.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att arbeta för att förhindra att fler IS-terrorister släpps ut eller lyckas rymma samt återvänder till Sverige?