Fråga 2019/20:1667 Sveriges deltidsbrandmän

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Många njuter av den varma sommaren men samtidigt ökar risken för skogsbränder, och deltidsbrandmän runt om i landet tvingas säga upp sig till följd av den covid-19-pandemi som råder. Regeringen måste agera och säkra Sveriges krisberedskap. Det finns en oro hos många att värmen torkar ut skog och mark och att vi återigen hamnar i en situation likt sommaren 2018 då skogsbränderna härjade så att totalt ca 25 000 hektar skog förstördes.

Den sommaren var förödande runt om i landet men även på andra håll i världen. I Sverige utfördes det ca 7 000 räddningsinsatser i terrängmark till följd av skogsbränderna, och de lokala räddningstjänsterna fick i många fall stöd från både nationellt och internationellt håll. Många hjälpte till med att släcka dessa skogsbränder, vilket vi är oerhört tacksamma för.

De flesta deltidsbrandmän har ofta en heltidsanställning hos en annan arbetsgivare. Men till följd av coronapandemin varslas nu många om uppsägning och får då ta ut ersättning via a-kassan. Detta ställer till det för deltidsbrandmännen då de inte kan ta ut ersättningen som de har rätt till då de är anställda som deltidsbrandmän. Detta resulterar i att många tyvärr tvingas säga upp sig från sin deltidstjänst inom brandkåren.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) menar att det finns räddningstjänster som kan förlora en tredjedel av sin personalstyrka på grund av detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

På vilket sätt arbetar statsrådet och regeringen för att underlätta för våra deltidsbrandmän samt säkra krisberedskapen i landet?