Fråga 2019/20:1665 Omlokalisering av Sidas huvudkontor

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nyligen meddelade statsrådet Peter Eriksson att regeringen beslutat att vidga lokaliseringsbeslutet för Sida från 2018 till att omfatta fler möjliga kommuner än Botkyrka i Stockholms län. Syftet med omlokaliseringen är ökad statlig närvaro i hela landet. Regeringen motiverar omlokaliseringen med att det är en fråga om legitimitet och allmänhetens förtroende för statsförvaltningen. En flytt av Sidas huvudkontor sägs också bidra positivt till den socioekonomiska utvecklingen i det området dit Sida flyttar.

Omlokaliseringen riskerar dock att bli mycket kostsam. För att bidra till positiv utveckling i ett specifikt socioekonomiskt utsatt område finns betydligt mer effektiva åtgärder att vidta än att flytta Sidas huvudkontor. Användandet av skattemedel handlar också om legitimitet för staten; om skattemedel används fel urholkas förtroendet för staten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har statsrådet tagit något initiativ till en analys för att kunna redogöra för hur stor kostnaden för arbetet med omlokaliseringen, som fram tills nu varit inriktad mot Botkyrka, har varit hittills?