Fråga 2019/20:1659 Situationen i Belarus

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I helgen greps över 200 fredliga journalister, demonstranter och oppositionella runt om i Belarus i samband med protester för fria val. Den kandidat som hade fått flest namnunderskrifter, vilket krävs för att ställa upp i det så kallade presidentvalet den 9 augusti, Victar Babryko, greps av polisen på torsdagen den 18 juni.

Babryko anklagas bland annat för skattefusk och penningtvätt. Även kandidatens son greps. Därefter fortsatte gripanden av både journalister och politiker, bland annat partiledaren för Rörelsen för Frihet (Movement for Freedom – observatör EPP) Yuras Hubarevich.

Det har framkommit uppgifter om att flera av de gripna har utsatts för misshandel och tortyr i arresten. Att president Lukasjenka i spetsen slår ned hårt mot oliktänkande är inte förvånansvärt då han är hårt pressad. Under helgen fylldes Minsk och andra städer av människor som bildade en kedja för att uttrycka sitt missnöje mot regimens våldsamma angrepp på de fredliga namninsamlingarna.

Det är nu viktigt att det även kommer hård press utifrån, från omvärlden och från EU. Det moraliska stödet från länder som Sverige till den demokratiska oppositionen är helt centralt för att det ska kunna ske en positiv utveckling i landet. Flera av de oppositionella politiker som inte kommer att tillåtas att ställa upp i valet har i stället valt att organisera valövervakning inför valet.

Att på ett samlat sätt kunna visa omvärlden hur falsifierade valen är vore ytterligare ett led i kampen för ett fritt och demokratiskt Belarus. EU måste nu lägga om politiken och på allvar skärpa tonläget mot Lukasjenkas regim. EU:s uttalande om att de politiska fångarna måste släppas behöver understrykas i form av aktiva insatser i landet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör Sverige, bilateralt och via EU, för att visa sitt stöd till och sin solidaritet med den demokratiska oppositionen i landet?