Fråga 2019/20:1641 Samverkan mellan olika sjukhus

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Huvudmannaskapet för sjukvården finns hos regionerna, samtidigt som det är en nationell angelägenhet att vården fungerar så bra den kan för alla invånare, oavsett var i landet man befinner sig. Det bör helt enkelt ligga i regeringens och socialministerns intresse att verka för ett välfungerande samarbete mellan landets regioner och sjukhus samt att kommunikationen mellan dem är smidig.

Nyligen framkom det uppgifter från ett antal läkare i Region Stockholm, som menade att regionens sjukhus saknade samarbete om behandlingsmetoder. Läkarna menade vidare att det saknades gemensamma riktlinjer för hur de bäst skulle vårda patienter med covid-19. Inte helt oväntat innebär detta att en patient riskerar olika behandling beroende på vilket sjukhus vederbörande hamnar på. I krissituationer, inte minst när vi har med ett nytt virus att göra, är kommunikationen kanske viktigare än någonsin. Nya behandlingsmetoder eller sätt att handskas med patienter kan nämligen rädda liv, och sjukvården kan avlastas genom en effektivare vård.

I Svenska Dagbladet kunde vi läsa om en 78-årig covid-19-patient som fått den högsta dosen syrgas i två veckor på Södersjukhuset. Läkarna hade till följd av att de inte såg någon bättring förberett för palliativ vård. Av en ren tillfällighet kunde hennes liv till slut räddas tack vare att en av läkarna hört om goda resultat efter en kortisonbehandling från Huddinge sjukhus. Att den berörda läkaren hörde talas om detta, som på bara två dygn fick 78-åringen på bättringsvägen, handlade helt och hållet om en slump.

Även andra patienter räddades senare med samma metod, och senare visade det sig i en vetenskaplig studie att behandling med kortison kunde rädda 30 procent av patienter som annars skulle dö.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit, eller kan vi förvänta oss att ministern vidtar, några åtgärder i syfte att förbättra kommunikationen och samarbetet mellan olika sjukhus och regioner under rådande pandemi, och vad är det i sådana fall för åtgärder?