Fråga 2019/20:1631 Det svenska ordförandeskapet i OSSE 2021

av Maria Nilsson (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) roterar. År 2021 är det dags för Sverige att ta över ordförandeskapet. Det ska poängteras att ordförandeskapet inte roterar efter en i förväg uppgjord princip utan varje land får söka för att ta över ordförandeskapet under en period av ett år.

En stor del av OSSE:s fokus ligger sedan 2014 på kriget i östra Ukraina mellan de ryskunderstödda separatisterna och den ukrainska armén. Det sker dagligen överträdelser mot den bräckliga vapenvilan.

OSSE:s observatörsinsats i Ukraina (Special Monitoring Mission to Ukraine) har varit verksam sedan mars 2014. Den befinner sig i landet på inbjudan av den ukrainska regeringen. Den är obeväpnad och har som mål att observera och rapportera samt underlätta en dialog mellan de i kriget involverade parterna.

Ordförandeskapet är ett ansvarsfullt åtagande och ger också stora möjligheter att påverka OSSE:s arbete, inte minst i fråga om kriget i östra Ukraina och den pågående fredsprocessen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ämnar Sverige använda ordförandeskapet för att stärka fredsprocessen i östra Ukraina?