Fråga 2019/20:1630 Ryska krigsbrott i Syrien

av Maria Nilsson (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I mitten av maj publicerade Amnesty International rapporten Nowhere is safe for us: Unlawful attacks and mass displacement in north-west Syria. Rapporten innehåller 18 fall som Amnesty har gått igenom under januari och februari 2020 där syriska regeringsstyrkor och eller ryska förband attackerat vårdinrättningar och skolor i områdena Idlib, västra Aleppo och nordvästra Hama. Rapporten avslöjar hur syriska och ryska styrkor med berått mod attackerar civila mål. Det är grava överträdelser mot humanitär rätt och det som ofta kallas krigets lagar.

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011. Fyra år senare, 2015, intervenerade Ryssland på den syriska regimens sida. Den ryska inblandningen har inneburit stora militära förstärkningar för Asad och bidragit till att hålla kriget i gång under åren. De ryska styrkorna består av trupper från den reguljära ryska armén och därtill ett stort antal privata milismän som inte formellt går att koppla till den ryska regimen.

Publiceringen av rapporten skedde mitt under pandemin då världens och Sveriges uppmärksamhet var riktad åt annat håll.

Det är mycket allvarliga anklagelser som måste följas upp av det internationella samfundet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ämnar Sverige agera i de internationella organisationer, såsom FN och EU, som Sverige verkar inom för att lyfta dessa anklagelser och kräva fortsatt utredning?