Fråga 2019/20:1616 Myndigheternas agerande under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen har glädjande nog gått riksdagsoppositionen till mötes avseende införandet av en så kallad coronakommission som ska se över den svenska strategin under pandemin. Exakt vilka direktiv som följer denna kommission eller när den kommer att vara färdig är dock oklart.

Det finns naturligtvis en hel del att gå igenom, detta utöver själva strategin som några av oss tidigt kritiserat. Ett av huvudskälen till att kommissionen ska tillsättas är för att lära av sina misstag och för att på så sätt vara bättre förberedd inför liknande situationer i framtiden. Mot bakgrund av detta spelar granskningen av de vitala myndigheterna en avgörande roll.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har haft betydande roller under pandemin, och utåt kanske framför allt Folkhälsomyndigheten som dagligen synts i medierna.

Folkhälsomyndigheten, som konsekvent hävdat att de i varje given situation agerat utifrån då rådande kunskapsläge, har återkommande ertappats med en rad olika fel, och det har tillhört det normala att dess företrädare påstått saker som inte stämmer. Vidare har myndigheten i tysthet och utan att meddela allmänheten ändrat viktig information på sin hemsida, och de har hamnat i konflikt med andra myndigheter. Hur myndighetens agerande under pandemin har påverkat utvecklingen av det dödliga viruset är naturligtvis oerhört intressant att få reda på.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att inkludera en noggrann granskning av berörda myndigheter i den coronakommission som ska tillsättas, och när kan vi förvänta oss mer information om kommissionens direktiv?