Fråga 2019/20:1590 Möjligheten till spårbyte för före detta asylsökande

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har tillsatt utredningen Åtgärder för att attrahera internationell kompetens och motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare (dir. 2020:8). Av direktiven framgår bland annat att utredaren ska överväga om det nuvarande kravet på fyra månaders anställning vid spårbyte bör förkortas och, om utredaren finner en sådan ordning lämplig, lämna författningsförslag.

Migrationsverket har den 18 maj 2020 redovisat sitt uppdrag att analysera och redovisa bidragande faktorer och möjliga åtgärder för att öka självmant återvändande och för att minska andelen personer som avviker.

Myndigheten drar bland annat slutsatsen att det finns målkonflikter mellan återvändandeverksamhetens behov och förhållanden med andra ändamål, exempelvis möjligheter som införs där personer med slutgiltiga avslagsbeslut får nya möjligheter att stanna i Sverige (spårbyte, gymnasielagen). Migrationsverket påtalar bland annat att konsekvensen av möjligheten att byta spår kan bli att återvändandet fördröjs eller försvåras. Liknande slutsats har även Riksrevisionen och Delegationen för migrationsstudier dragit.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att besluta om tilläggsdirektiv för att utredaren ska kunna presentera författningsförslag som tar bort möjligheten till spårbyte för före detta asylsökande?