Fråga 2019/20:1582 Stängda gränser för svenskar

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesminister Ann Linde besvarade den 29 maj fråga 2019/20:1360 av undertecknad som handlade om bristen på masstestning i Sverige och de svårigheter svenskar därmed har att resa till andra länder i Norden och resten av EU.

Kontentan i det avgivna svaret var att det var svårt att förutspå när man kan resa mer obehindrat utomlands. Vidare anfördes följande: ”Regeringen har inledningsvis avsatt en miljard kronor för testning och tagit flera beslut för att öka testningen av covid-19-smitta. Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen och i samarbete med flera aktörer byggt upp en laboratoriekapacitet på över 100 000 test per vecka. Folkhälsomyndigheten har också tagit fram en nationell strategi för utökad provtagning i befolkningen. Den 8 maj tillsattes Harriet Wallberg i rollen som testkoordinator. Hennes uppgift är att identifiera flaskhalsar och möjliga lösningar.”

Några dagar efter svaret meddelades att Harriet Wallberg avslutat sitt uppdrag redan efter tre veckor. Och regeringen kunde sedan på en pressträff meddela att det moderata kravet om 6 miljarder kronor för testverksamhet nu till slut skulle anslås. En överenskommelse har sedan slutits med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att efter bästa förmåga reglera ansvarsförhållanden och statens ekonomiska kompensation för utförda uppgifter.

I alltför många fall fortsätter emellertid gränser att vara stängda för svenskar, och utländska myndigheter utfärdar också varningar för att besöka Sverige. Det finns skäl att anta att den under lång tid helt undermåliga masstestningen samt den obefintliga smittspårningen påverkar andra länders beslut och bedömningar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern, om masstestning till slut kan komma igång i Sverige i enlighet med regeringens anslag om 6 miljarder till verksamheten samt överenskommelse med SKR, att försöka ge information om detta till länder som fortsatt håller sina gränser stängda för svenskar och varnar sina egna medborgare för att besöka vårt land?