Fråga 2019/20:1577 Kommunernas ekonomi inför 2021

av Oscar Sjöstedt (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Just nu pågår ett stort arbete i många kommuner med att planera för den budget som ska gälla för 2021. Coronapandemin innebär extraordinära problem på flera olika plan. För det första påverkas verksamheterna direkt när medarbetare bli sjuka och tvingas stanna hemma, samtidigt som nya rutiner måste upprätthållas för att undvika smittspridning.

Samtidigt råder en påtaglig osäkerhet kring hur regeringen förhåller sig till merkostnader kopplade till covid-19, sviktande skatteunderlag och lägre uppräkningar än vad som kunde prognosticeras före pandemiutbrottet. Uttalanden och löften om kompensation har inte konkretiserats, vilket gör det svårt för kommunerna att använda sig av det som underlag i sina budgetprocesser.

Under normala omständigheter sätter kommunerna ramarna för nästkommande budgetår redan före halvårsskiftet. De extraordinära förutsättningar som råder i år gör inte behovet av planering mindre, utan större. Osäkerheten om hur stödet till kommunerna kommer se ut under 2021 medför att många kommuner skjuter budgetarbetet på framtiden, samtidigt som de med ett sviktande skatteunderlag tvingas ta höjd för besparingar och sänkta välfärdsambitioner. Dessutom riskerar investeringar att utebli och åtgärder som kan vara nödvändiga för att lindra en fortsatt svår situation i äldrevården att gå om miste. Konsekvensen riskerar att bli en negativ spiral i hela samhällsekonomin och för sysselsättningen.

Det finns stor förståelse för att regeringens överväganden och framtidsprognoser är svåra. Samtidigt är beskeden till kommunerna brådskande för att undvika realisering av de av ovissheten föranledda förberedelserna för nedskärningar i välfärden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När bedömer ministern att ett konkret besked kan kommuniceras till landets kommuner om vilka ekonomiska förutsättningar och statsbidrag som regeringen avser att föreslå för 2021?