Fråga 2019/20:1563 Vaccinproduktion i Sverige

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Runt om i världen pågår stor aktivitet för att hitta ett vaccin som fungerar mot covid-19. Det finns ett stort antal vaccinprojekt som än så länge ser lovande ut men osäkerheten är stor. Tidshorisonterna om hur lång tid det kommer att ta innan det finns ett vaccin som fungerar varierar, men 12–18 månader är ett tidsspann som ofta nämns. Men det kan också ta längre tid.

Det pågår som sagt forskning för att få fram ett fungerande vaccin. Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor till forskning om covid-19 för innevarande år. Utöver dessa medel så avsätts 100 miljoner kronor årligen fram till år 2024 för vaccinforskning. När väl vaccinet har gått igenom alla procedurer för godkännande ska det tas i produktion.

Genom att finansiera forskning i Oxford har den brittiska regeringen säkrat upp ett stort antal doser av vaccin när detta väl finns på marknaden, producerat att Astra Zeneca.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern kopplat några krav på produktion av vaccin mot covid-19 i Sverige till de 100 miljoner som anslagits som forskningsmedel?