Fråga 2019/20:1557 Ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen

av Sofia Westergren (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

På frågestunden i riksdagens kammare torsdagen den 28 maj fick statsrådet en fråga om de höjda ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen ska återställas till samma nivåer som före coronakrisen. Jag är orolig över det faktum att 40 000 fler människor kommer bli arbetslösa som direkt resultat av regeringens bidragshöjningar.

Statsrådet svarade: ”Under finanskrisen hade vi en annan färg på regeringen. Då satt ert parti vid regeringsmakten. Även då insåg man vikten av att vid en kris säkerställa bra ekonomisk ersättning också för dem som är arbetslösa”.

Arbetsmarknadsministern indikerar och insinuerar att alliansregeringen höjde ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen under finanskrisen 2008–2009.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad menar ministern med sitt uttalande om att arbetslöshetsersättningen höjdes under finanskrisen 2008-2009 och kan ministern precisera när detta i så fall skedde, samt avser ministern att vidta åtgärder för att a-kassan före årsskiftet ska återställas till de nivåer som gällde före coronakrisen?