Fråga 2019/20:1547 Turkisk militär på svensk mark

av Amineh Kakabaveh (-)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige är inte medlem i Nato men har inlett ett samarbete med denna militärallians. Det ideologiska syftet med Nato var att man skulle kunna försvara sig mot Sovjetunionen. Natoländerna hade Grekland som allierad under juntatiden. Sverige generades då inte av något medlemskap och kunde med kraft kritisera den grekiska militärjuntan.

I dag ökar samarbetet med Nato samtidigt som Natomedlemmen Turkiet förvandlats allt mer till en enmansdiktatur. Allt fler av oppositionens ledamöter i parlamentet fängslas på uppenbart falska anklagelser.

Det är väl känt sedan länge att Erdoğan låtit fängsla stora delar av oppositionen – de som stått i ledningen för HDP såsom partiets ordförande Selahattin Demirtaş och dess vice ordförande Figen Yüksekdağ samt flera av dess parlamentsledamöter och flera borgmästare i stora städer som tillhört eller sympatiserat med HDP.

Den 4 juni fängslades ytterligare två HDP-ledamöter: Leyla Güven och Musa Farisoğulları samt en företrädare för CHP, Enis Berberoğlu. Alla tre berövades sin plats i det turkiska parlamentet trots att de åtnjuter parlamentarisk immunitet. Alla tre nyligen fängslade ledamöterna har anklagats för ”terrorism”, ett brott som tydligen kan bestå i vilken handling som helst som ogillas av presidenten. Så består exempelvis anklagelsen mot CHP-ledamoten  Enis Berberoğlus brott i att han till tidningen Cumhuriyet överlämnade material och bilder som avslöjade hur den turkiska säkerhetstjänsten organiserade vapenleveranser till de verkliga terroristerna i IS/Daish. Slutsatsen av president Erdoğans handlingar kan inte bli någon annan än att det är han som använder terroristiska metoder för att bryta ned den turkiska demokratin och göra sig till enväldig diktator.

Nu stundar en stor militärövning i Sverige tillsammans med Nato där Natomedlemmen Turkiets militär kommer att delta.

Det är inte första gången Sverige har låtit en utländsk diktaturstats militära trupper vistas på svenskt territorium. Jag tänker på den så kallade permittenttrafiken och Engelbrechtdivisionens passage genom Sverige under andra världskriget.

Att låta Erdoğandikaturens trupper att delta i en Natoövning i Sverige ger dålig smak i munnen. Sverige borde i sina samarbeten inte skapa en dålig tradition när det gäller förhållandet till diktaturer.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kommer ministern förhindra att turkisk militär deltar i den kommande Natoövningen?