Fråga 2019/20:1530 Koldioxidskatt på biooljor

av Betty Malmberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har aviserat att skattebefrielsen för biooljor som används för uppvärmning och i asfaltverk, torkanläggningar och liknande ska slopas. Det vore olyckligt med tanke på att många aktörer de senaste åren tagit del i den viktiga omställningen från fossilt till förnybart fossilfritt bränsle. Tacken blir att de nu möts med full koldioxidskatt och energiskatt.

Väl medveten om att det är EU:s statsstödsregler om att inte överkompensera vissa bränslen som ligger till grund för förändringen har jag ändå svårt att förstå att regeringen inte väljer att ta strid för det viktiga omställningsarbete som Sverige gör. Risken är att det skickar fel budskap. Enligt uppgift var det dessutom en liknande situation under alliansregeringens tid vid makten. Då valde man i stället att sänka skatten på koldioxid dels för att säkerställa att biooljan inte skulle överkompenseras, dels för att inte företagen skulle drabbas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Övervägde ministern någonsin att sänka koldioxidskatten för den förnybara och fossilfria biooljan, och varför gick ministern i så fall inte vidare med det alternativet?