Fråga 2019/20:1519 Ökande risk för nationell effektbrist

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenska kraftnäts årliga rapport Kraftbalansen på den svenska elmarknaden är i år en dystrare läsning än vanligt. Myndigheten beskriver en situation där det även under en normal vinter för första gången kan bli nödvändigt att koppla bort elanvändare för att undvika en kollaps i elnätet.

Sveriges goda elnätsförbindelser till grannländerna har ofta lyfts fram som en anledning att lägga oron åt sidan. Om vi inte klarar att själva producera den el vi behöver är det bara att importera från grannarna, har det hetat. Nytt för i år i kraftbalansrapporten är att Svenska kraftnät har analyserat vilka möjligheter vi faktiskt skulle ha att kunna importera i en ansträngd situation. Det visar sig då att när det är kallt i Sverige och elefterfrågan är hög så är den det ofta i grannländerna också. Grannarnas strategi, undantaget Norge, är också att importera el. Tyvärr kommer inte Norges export att räcka så långt och vem som ska producera resten av elen är oklart.

Regeringens energipolitik där fokus har varit att byta ut fossilfri planerbar elproduktion mot väderberoende sådan har lett till att det nu inte längre går att garantera elförsörjningen ens under en helt normal vinter.

Redan de lokala effektproblemen i Skåne, Stockholm, Mälardalen och Uppsala har gjort att Sverige förlorat industrietableringar. När det nu visar sig att elförsörjningen i hela södra Sverige är så svag att rullande strömavbrott är något vi bör förvänta oss hotas vår konkurrenskraft på allvar. En fungerande elförsörjningen är fundamental för snart sagt varje investeringsbeslut i varje bransch.

Tyvärr ger inte heller Svenska kraftnäts prognos någon anledning att tro att läget kommer att bli särskilt mycket bättre längre fram, åtminstone inte om den rådande politiken består.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att garantera att elförsörjningen ska fungera – på såväl kort som lång sikt – året om, i hela Sverige, oavsett väder?