Fråga 2019/20:1517 Munskydd inom äldreomsorgen

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Återigen ökar smittspridningen av covid-19. Trots regeringens gräns på maximalt 50 personer i sammankomst ser vi hur folkmassor i tusentals samlats för att demonstrera mot polisens våld i USA. Detta samtidigt som vårdpersonalen kämpar med att få ned dödssiffrorna. Totalt har 4 562 dött och 41 883 har testats positivt för covid-19 i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten den 4 juni.

Självklart ska man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen: stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk, hålla avstånd till andra personer, tvätta händerna ofta. Samtidigt vet vi att man kan ha covid-19 utan att man vet om det, och därmed smitta andra. Man kan även smitta en annan individ bara genom att andas i samma rum. Hostningar är alltså inte nödvändigt för att smittspridning ska ske.

Att Folkhälsomyndigheten har infört en kompletterande rekommendation gällande skyddsutrustning inom äldreomsorgen är positivt, dock säkerställer inte det att all personal använder sig av den. Jag ställer mig frågande till varför Sverige inte har infört ett nationellt munskyddstvång i publika miljöer och inom äldreomsorgen så som många andra länder redan gjort.

Jag är själv utbildad undersköterska med många års erfarenheter inom äldreomsorgen och vet att man arbetar väldigt nära brukaren. Att utföra daglig omvårdnad utan munskydd innebär en stor risk för den äldre som är i riskgruppen. För att undvika smitta behövs skyddsutrustning såsom munskydd.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att införa ett nationellt munskyddstvång för vårdpersonal inom äldreomsorgen så som många andra länder redan gjort?