Fråga 2019/20:1513 Öppna data från myndigheter

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Svenska forskare som behöver tillgång till data från olika myndigheter stöter ofta på problem. Förutom långa handläggningstider handlar det om höga kostnader. Nyligen fick jag kännedom om en forskningsstudie som gjordes på uppdrag av en myndighet men där det blev avsevärt billigare för forskarna att på egen hand göra helt nya mätserier än att köpa data från i det här fallet Sjöfartsverket. Detta är ju ett resursslöseri av såväl värdefull forskartid som statliga medel.

Denna typ av statlig interndebitering förefaller orimlig när det gäller att statligt anställda forskare ska kunna få del av statligt bekostade forskningsdata. Det är också oklart varför olika myndigheter agerar så olika. Rymdstyrelsen till exempel tillhandahåller all sin data öppet medan andra inte gör det.
Digitaliseringsmyndigheten har lagt förslag kring tillgängliggörande och vidareutnyttjande av öppna data. Ett av förslagen handlar om att Sverige ska införa öppenhet som standard. Det är då viktigt att även behandla hur olika myndigheter får förfoga med sin framtagna data. Självklart måste sedvanlig etik- och sekretessprövning ske. Men att myndigheter på detta vis äger rätt att ta ut full kostnadstäckning för all handläggning av forskares begäran om forskningsdata känns inte rimligt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att effektivisera och öka tillgängliggörandet av forskningsdata från olika myndigheter?