Fråga 2019/20:1504 Kinas agerande i Hongkong

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Folkrepubliken Kinas inskränkande åtgärder mot Hongkong och dess unika status är ett hot både mot individers grundläggande fri- och rättigheter och mot idén om ”ett Kina, två system”. Omvärlden har all anledning att reagera och agera. Risken är dessutom stor att detta handlar om att framflytta positionerna i regionen: i dag Hongkong – i morgon Taiwan.

I samband med att Storbritannien lämnade den forna kronkolonin upprättades en sinobrittisk gemensam överenskommelse. Det skedde då av det dåvarande EU-landet Storbritannien. Fredagen den 29 maj genomfördes ett videomöte med EU:s utrikesministrar. Ett i sammanhanget ganska tandlöst uttalande hade tagits fram av EU:s höge representant för utrikes frågor Josep Borrell. En majoritet i EU-nämnden ställde sig bakom att Sverige skulle driva på för att EU skulle markera mot Folkrepubliken Kina genom krav på någon form av sanktioner, något Sverige inte lyckades vinna stöd för. Att mer allmänt ge uttryck för ”oro” får nog ses som otillräckligt för att Folkrepubliken Kina ska förstå att EU tydligt markerar att det inte är business as usual.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att gå vidare med att förmå EU att tydligt markera mot Folkrepubliken Kina att agerandet mot Hongkong inte är tolerabelt och att detta innebär att relationerna inte kan fortsätta som förut och som om inget har hänt?