Fråga 2019/20:1496 Spel och kanaliseringsmål

av Roland Utbult (KD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

För ett och ett halvt år sedan fattade riksdagen med bred majoritet beslut om en ny spelreglering, bland annat för att minska det illegala spelandet och få tryggare spelande med färre som riskerar att bli spelberoende.

Om man har följt utvecklingen sedan dess har man sett att det varit en omfattande marknadsföring från olika spelbolag. Även om marknadsföringen har minskat något sedan kritiken för något år sedan kan det under coronatider bli mer riskfyllt när många ofrivilligt får stanna hemma under lång tid och vill ha förströelse. Statsrådet har gjort samma bedömning och föreslår därför en begränsning av spelandet, detta utan att ställa förslaget under riksdagens prövning.

Eftersom evidens saknas för att problemspelandet ökat under coronatiden – det finns uppgifter om motsatsen – så måste frågan ställas om den nya regleringen riskerar att flytta spel från den reglerade marknaden till den illegala och göra att spelmarknaden hamnar längre ifrån kanaliseringsmålet på minst 90 procent. Om kanaliseringen skulle minska blir ju i detta fall det bästa det godas fiende.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Anser statsrådet att det nya förslaget till reglering av spelandet är i linje med kanaliseringsmålet som sattes upp när spellicenssystemet utformades?