Fråga 2019/20:1486 Tjänstemannaansvar

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det har nu gått över två år sedan riksdagen riktade ett tillkännagivande till regeringen om att se över införandet av ett tjänstemannaansvar. Närmare bestämt klubbades beslutet i riksdagen den 18 april 2018.

Under två år har närapå ingenting hänt, och först i maj har regeringen återkommit med nya direktiv. Dessa direktiv skiljer sig dock från riksdagsbeslutet som grundar sig på hur ett tjänstemannaansvar kan se ut snarare än om vi skulle behöva ett tjänstemannaansvar.

Riksdagen var mer än tydlig i denna fråga: Det behövdes ett tydligare och utvidgat straffansvar för tjänstefel i den offentliga förvaltningen. Införandet av ett tjänstemannaansvar skulle dels förbättra medborgarnas rättssäkerhet men kanske främst öka allmänhetens förtroende för det offentliga Sverige.

I takt med att allt fler svenskar avlider till följd av corona blir vi påminda om vikten av ett högt förtroende för det offentliga samhället och hur viktigt det är att offentliga tjänstemän agerar som vi kan förvänta oss.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är det ministerns ställningstagande att direktiven motsvarar riksdagens vilja avseende hur direktiven skulle se ut, och hur avser ministern att gå vidare med frågan om tjänstemannaansvar – kan vi förvänta oss ett lagförslag från regeringen?