Fråga 2019/20:1477 Stöd till handels- och servicesektorn

av David Josefsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sedan coronakrisens utbrott har 71 074 ansökningar om korttidspermitteringar kommit in till Tillväxtverket fram till den 1 juni, och totalt har en halv miljon anställda gått ned i arbetstid. I brist på andra omfattande krisstöd till företag med anledning av coronakrisen har stöd för korttidsarbete varit det många företag fått förlita sig på.

Stöd för korttidsarbete är ett bra stöd för företag som snabbt får en drastisk minskning av arbetsbehov och intäkter och därför annars skulle tvingas till varsel och uppsägningar. Därför är till exempel tillverkningsindustri väl lämpat för denna typ av stöd.

Andra branscher, som handel och service, har svårare att gå ned i antal arbetade timmar bara för att intäkterna faller. Ibland kan det tvärtom till och med vara så att företagen för att kunna ställa om egentligen skulle arbeta fler timmar, inte färre.

Stödet för korttidsarbete gör samtidigt att kostnaden per arbetad timme ökar. Beräkningar utförda av drabbade företag inom handel visar att på en månadslön på 44 000 kronor blir kostnaden per arbetad timme vid full arbetstid för arbetsgivaren är 408 kronor per timme, medan kostnaden vid permittering på 60 procent blir 560 kronor för arbetsgivaren – det vill säga 37 procent högre.

För många företag som på grund av corona befinner sig i en kris de själva inte kunnat rå över innebär därför stödet för korttidsarbete, då det inte kompletterats i tillräcklig grad med exempelvis slopade arbetsgivaravgifter eller kompensation för fasta kostnader, att färre arbetade timmar utförs till en högre kostnad. Detta trots att de drabbade företagen skulle behöva få fler arbetade timmar för att kunna ställa om och rädda jobben. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Anser ministern att stödet för korttidsarbete är ett ändamålsenligt stöd för krisande företag i handels- och servicesektorn, och kommer ministern och regeringen att vidta kompletterande åtgärder för att hjälpa handels- och servicesektorn?