Fråga 2019/20:1476 Säkrad kompetens på våra flygplatser

av Angelica Lundberg (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flygbranschen drabbades som bekant tidigt av coronapandemin, och effekterna slår hårt. Många länder stängde sina gränser helt, och sedan mitten av mars står flygen i princip stilla. Den 20 mars meddelade Swedavia att man varslar 800 medarbetare och korttidspermitterar drygt 2 100. Även Luftfartsverket har tvingats ta till kraftiga åtgärder och varslar 500 av sina 1 100 anställda.

Flyget är viktigt ur många aspekter. Förutom att människors resande bidrar till inspiration, innovation och ökad förståelse för andra människor och kulturer bidrar flyget till så mycket mer. Det är ett nav för viktiga leveranser till företag och privatpersoner, en övningsplats för försvaret och en möjlighet att snabbt kunna transportera organ eller människor i behov av sjukvård. Flygplatsen ser också till att vi kan ha brandflyg i luften och utbilda nya piloter.

När nu varslen duggar tätt riskerar mycket av den kompetens som en flygplats besitter att gå förlorad. Om varslet inom Luftfartsverket blir verklighet, och hälften av landets flygledare sägs upp, kommer Sverige inte att klara av att ha en flygtrafik när landet öppnas upp igen. Dessutom riskerar kompetensen att försvinna utomlands.

Sverige är i behov av flyg för fortsatt utveckling, och forskningen är tydlig med att flyget bidrar till arbetstillfällen och tillväxt för näringslivet. Flyget är att betrakta som samhällsviktigt.

Därför vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att verka för att behålla kompetensen på våra viktiga flygplatser?