Fråga 2019/20:1474 Utvidgad kemikalieskatt

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kinaviruset utgör ett allvarligt hot mot människors liv och hälsa. Bekämpningen av virusets smittspridning har haft och har en mycket negativ effekt på företag, jobb och ekonomi. Inte minst handeln är påverkad av den minskade ekonomiska aktiviteten. Mot bakgrund av att vi befinner oss i en historisk kris med akuta problem borde regeringen göra sitt yttersta för att öka näringslivets och handelns konkurrenskraft med ambitionen att rädda så många jobb som möjligt.

Men i stället har regeringen valt att, mitt under krisen, presentera en utredning om en ny skatt som riskerar att slå mot handeln – en bransch som under våren präglats av permitteringar, varsel och konkurser. Utredningen föreslår en utvidgning av den verkningslösa kemikalieskatten till att även omfatta kläder och skor. Sommaren 2017 infördes en skatt på kemikalier i elektronik för att försöka minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Skattenivåerna höjdes på kemikalier i elektronik den 1 augusti 2019. Det är en skatt med till synes obefintlig miljönytta, och få, om ens något, exempel finns på att den haft avsedd effekt på någon produkts innehållsdeklaration. De skatteintäkter som utlovats lyser med sin frånvaro, och det enda kemikalieskatten lyckats med är att driva bort jobb och skatteintäkter från Sverige.

Regeringen har, med brett stöd i riksdagen, vidtagit flera viktiga stödåtgärder för näringslivet under krisen vilka varit bra men otillräckliga. Samtidigt som ytterligare stödåtgärder krävs är det även av vikt att inga kontraproduktiva åtgärder sätts in och försvårar för redan utsatta branscher, varför jag vill ha svar från regeringen.

Med anledning av det vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Ämnar ministern och regeringen vidta åtgärder för att gå vidare med utökningen av kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor i linje med utredningens förslag?