Fråga 2019/20:1471 En strategi för äldrevården

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under vecka 23–25 bedriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en fördjupad tillsyn av särskilda boenden för äldre. Syftet med tillsynen är enligt IVO:s egen hemsida ”att patienter som bor på särskilda boenden för äldre, under pågående pandemi, får individuell bedömning av läkare och att de får vård och behandling i enlighet med den bedömningen”.

Jag citerar vidare från IVO:s hemsida:

”Tillsynen sker mot bakgrund av IVO:s egna iakttagelser och rapporteringen om att äldre på särskilda boenden bland annat inte får tillgång till syrgasbehandling.

Tillsynen är en fördjupning av den nyligen avslutade tillsynen av över tusen verksamheter inom särskilda boenden för äldre, hemtjänst, samt LSS-boenden för vuxna.

- Det vi har sett och det som har rapporterats i media är allvarligt. Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Det gäller även nu, under pågående kris. Därför gör vi denna omfattande tillsyn, säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO.”

IVO:s fokus på att alla som behöver ska få en god vård och omsorg, samt individuell bedömning av läkare och behandling i enlighet med denna, är självklar. Dock vet vi att äldrevården i många avseenden har fallerat på det området. Baserat på tillsynens resultat gäller det därför att kunna agera snabbt för att omedelbart kunna åtgärda det befarade läget. Vi kan inte svika våra äldre.

Med hänvisning till detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilken beredskap och strategi har ministern på plats för att kunna möta ett förmodat negativt resultat vid IVO:s fördjupade tillsyn?