Fråga 2019/20:1469 Testning för covid-19

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Från det att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson den 11 mars började påtala behovet av utökad testning av covid-19 har i skrivande stund alltför lite hänt. Detta trots att regeringen sedan den 31 mars sällar sig till de partier som inser betydelsen av testning. Detta framgår av direktivet till Folkhälsomyndigheten (FHM) då myndigheten fick i uppdrag att utarbeta en nationell strategi för testningen.

I samband med att uppdraget gavs den 31 mars skickade regeringen ut ett pressmeddelande. Av detta framgår att regeringen ändå uppfattar att Sverige redan då utförde ”omfattande testning i förhållande till folkmängden”. Vän av ordning kan undra om det är därför vi inte testar i samma grad som andra länder.

Enligt FHM:s hemsida har det till och med vecka 21 analyserats prover från totalt ca 239 000 individer. Detta är offentlig statistik som vem som helst kan ta del av. Men FHM fick dessutom i ovannämnda direktiv i uppgift att löpande redovisa uppdraget till Regeringskansliet. Trots detta tycks regeringen inte ha varit införstådd med läget och försäkrat sig om att testningen de facto ökar. I stället har en diskussion uppstått om vem som bär ansvar för vad. Det är anmärkningsvärt.

Med hänvisning till detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Varför har ministern inte reagerat och agerat för att åtgärda det faktum att nivån på testningen under de senaste fem veckorna är i genomsnitt 28 800 tester per vecka, och när beräknar ministern att vi når den av regeringen satta målnivån om 100 000 tester per vecka?