Fråga 2019/20:1465 Vård av äldre som har covid-19

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det är många som har avlidit av covid-19 i Sverige och i Gävleborg på våra äldreboenden. Det är ett stort misslyckande för det svenska samhället att vi inte har lyckats skydda våra äldre bättre. En fråga som har uppstått är huruvida de av våra äldre som har covid-19 har fått syrgas, näringsdropp eller andra sjukvårdsinsatser eller om man närmast rutinmässigt i stället har gett morfin till de äldre, vilket är en uppgift som har framförts i medier.

Enligt andra uppgifter som framkommit har läkare via telefon ordinerat palliativ vård, då sjuka äldre fått morfin i stället för medicinsk hjälp, vilket en geriatrikprofessor beskrivit som ”aktiv dödshjälp”. Regeringen upprepade ett flertal gånger tidigt under pandemins framfart i Sverige att ålderdomshem och äldre var av högsta prioritet att skydda.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på den statistik som levereras till regeringen från våra myndigheter, och finns det skäl att förbättra underlaget till regeringen om vilka vårdinsatser som ges till Sveriges äldre, liksom fler åtgärder från ministern för att bättre skydda de äldre?