Fråga 2019/20:1459 Samråd vid nya kraftledningar

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För en tid sedan ställde jag en fråga till statsrådet Anders Ygeman (S) om samråd vid byggnation av nya kraftledningar. Jag får tacka för svaret. Dock föranleder statsrådets svar att frågan ändå ställs på nytt.

Frågan gäller huruvida statsrådet anser att samråd bör ske när en ny kraftledning ska byggas och inte enbart lämnar information. I samråd involveras markägarna i ett tidigt skede, och där får man information och kan även ta del av synpunkter och tankar. När det handlar om informationsmöte så sker inte samråd på detta sätt och markägarna får information i ett mycket senare skede.

Ministern hänvisar i sitt svar till mig att samråd alltid ska ske. Dessa samråd ska då ske enligt miljöbalken. I ett projekt som nu pågår om ny kraftledning mellan Horred (Västra Götaland) och Breared (Halland) skriver Svenska kraftnät att samråd inte kommer att ske utan att informationsmöten i stället kommer att hållas. Detta går emot vad miljöbalken och Energimarknadsinspektionen säger. 

Utifrån ovan vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet beredd att inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen verka för lagändringar när det gäller kravet på samråd i samband med ledningsbygge?