Fråga 2019/20:1443 Möjligheterna att fatta ett totalförsvarsbeslut

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I höst ska Sveriges riksdag fatta ett nytt försvarsbeslut som ska gälla för perioden 2021–2025. En viktig faktor för att detta beslut på allvar ska kunna höja den svenska försvarsförmågan är att det blir ett totalförsvarsbeslut där den framtida inriktningen för både det militära och det civila försvaret läggs fast och finansieras.

Försvarsberedningen underströk också i sin slutrapport Värnkraft vikten av att riksdagen tar totalförsvarsbeslut som garanterar en sammanhållen strategisk inriktning av totalförsvaret.

Problemet nu är att processen kring det civila försvaret ligger cirka ett halvår efter motsvarande kring det militära försvaret. Flera centrala aspekter som rör det civila försvaret återfinns i utredningar som inte kommer att bli klara förrän nästa år. Det gäller bland annat ansvar, ledning och samordning av det civila försvaret. 

Det finns heller inga besked från regeringens sida när det gäller frågan om finansiering eller hur regeringen tänker sig att förhandlingarna inom ramen för Försvarsberedningen ska se ut gällande det civila försvaret. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Kommer statsrådet att se till att riksdagen kan fatta ett riktigt totalförsvarsbeslut i höst där centrala delar som rör både militärt och civilt försvar finns med?