Fråga 2019/20:1439 Förlorad sjukpenning på grund av inställda operationer

av Björn Petersson (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Som en direkt effekt av coronapandemin ställs många operationer in, och vårdköerna ökar ofrånkomligt.

SVT Nyheter rapporterade i förra veckan att hitintills har 44 000 operationer ställts in och operationsköerna vuxit till över 150 000 personer, enligt uppgifter från Svenskt Perioperativt Register (Spor).

Dagens regelverk i sjukförsäkringen innebär att man utförsäkras efter dag 180 om en planerad operation ställs in. Försäkringskassan har gjort ett rättsligt ställningstagande (2020:02) som innebär att det vid en operation inställd med anledning av coronapandemin kan anses som oskäligt. Försäkringskassans rättsliga ställningstagande är tidsbestämt och gäller bara till och med den 31 oktober.

Redan före coronapandemin kämpade vården med att hinna med vård och rehabilitering samtidigt som operationsköerna var ansenliga. Läkarförbundet och vården flaggar för att de även efter den akuta hanteringen av coronapandemin kommer att ha en ansträngd situation.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att långsiktigt skydda dem som riskerar att utförsäkras på grund av inställda operationer och långa operationsköer?