Fråga 2019/20:1433 Privatägda flygplatser

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Åtgärder behövs omgående för att säkerställa överlevnaden av Ängelholm-Helsingborgs flygplats. Oavsett hur ägandet är organiserat så behövs konkret stöd från regeringen för att rädda den svenska flyginfrastrukturen och understödja näringsliv och resande, vilket även kommuner och regioner är beroende av.

Den 19 maj 2020 besvarade infrastrukturministern en skriftlig fråga med rubriken Flygplatsen i Ängelholm (2019/20:1329) inskickad av undertecknad. Statsrådet besvarar inte hur behovet av stöd till flygplatsen ska mötas eller hur statsrådet ser på privatägda flygplatser. Trafiken, både den inhemska och den internationella, till och från flygplatsen är viktig för kommunen, regionen och näringslivet. Flygplatsen är viktig för hela Sverige, tillsammans med övriga icke-statliga flygplatser. Det stöd på 103 miljoner kronor som statsrådet hänvisar till är avsett för de regionala flygplatserna.

Följderna av coronapandemin är drastiska, då restriktioner och minskat resande ger ökade finansieringssvårigheter för flygplatserna. I statsrådets svar noteras att de flesta flygplatserna är kommunalt ägda. Underförstått går stödet till dessa, men de privata bryr man sig inte om att hjälpa. Regeringens senaste stöd på 6 miljarder kronor till kommuner och regioner är avsett för vård, skola, omsorg och kollektivtrafik, vilket är behövligt men inget de privata flygplatserna får ta del av.

Frågan uppstår om hur privatägda flygplatser ska stödjas då kommunalägda och statliga ges stöd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern och regeringen på privatägda flygplatsers funktion för det svenska samhället och deras möjlighet att verka?