Fråga 2019/20:1429 Konsekvenserna av covid-19 för resebranschen

av Magdalena Schröder (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronakrisen och smittspridningen slår mot hela vårt land. Många människor drabbas mycket hårt av virusets ekonomiska effekter.

En bransch som har drabbats väldigt hårt är resebranschen. Kombinationen med avrådan från att resa till alla länder och paketreselagen har satt de människor som driver resebyråer i en helt omöjlig situation.

Branschen själv har presenterat en lösning genom en paketresefond som skulle självfinansieras. Ett mycket bra förslag på en lösning i denna akuta situation.

Paketreselagen var inte tänkt att hantera en situation likt den vi befinner oss i nu.

Sveriges resebyråer behöver en lösning nu, annars kommer en hel bransch att gå under. 

Riksdagsledamoten Helena Antoni har ställt en skriftlig fråga till statsrådet Ibrahim Baylan om huruvida regeringen avser att lämna förslag på en paketresefond för att säkra framtiden för de svenska resebolagen. Svaret från statsrådet är att regeringen ”bevakar utvecklingen”. Det är ett häpnadsväckande svar. Det är omöjligt att inte tänka tanken att regeringen kanske inte bryr sig märkbart om denna bransch går omkull? Kanske vill inte regeringspartiet Miljöpartiet att vi ska resa? Regeringen måste agera för att hitta en lösning, inte ”bevaka frågan”.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Varför agerar inte ministern mer skyndsamt för att säkerställa att inte hela denna bransch går omkull?