Fråga 2019/20:1419 Syrgas på äldreboenden

av Betty Malmberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har beslutat (den 20 maj 2020) att inleda en granskning rörande huruvida personer på särskilda boenden för äldre får den vård och behandling som de behöver. Däribland tillgång till syrgas. Det är förstås bra att detta slutligen granskas. Men det är oacceptabelt att det inte sker förrän nu. En av dem som tidigt slog larm om vikten av individuella bedömningar och bristande tillgång till syrgasbehandling på särskilda boenden för äldre är allmänläkaren Jon Tallinger. Han uppmärksammade detta redan i mars och har även tillskrivit statsministern i frågan.

Anmärkningsvärt är att så sent som den 19 maj (Folkhälsomyndighetens pressträff), det vill säga dagen före IVO:s beslut, kommenterade en representant för Socialstyrelsen läget. Det framfördes då bland annat att det inte fanns någon brist på syrgas. Representanten berättade vidare att det för symtomlindring vid palliativ vård finns olika behandlingsmodeller som antingen kan innefatta syrgas eller inte, samt att båda behandlingsmetoderna fungerar. Dock att behandling med syrgas kräver utbildning och vana. Med tanke på vad som rapporterats om de olika behandlingsmetodernas effekt, och de skillnader de kan ha för patienter, är det viktigt att det snarast säkerställs att syrgas finns på landets äldreboenden samt att vårdande personal ges utbildning i att använda syrgas.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att landets särskilda boenden för äldre har tillgång till syrgas samt att kunskap om användning av detsamma finns i varje vårdlag?