Fråga 2019/20:1409 Stöd till yrkesfisket under coronakrisen

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Coronakrisen slår hårt mot det svenska yrkesfisket i allmänhet och mot västkustens skaldjursfiske i synnerhet. Särskilt är det kräftfisket som drabbats när den betydelsefulla och omfattande exporten har tvärnitat samtidigt som den inhemska efterfrågan från restaurangbranschen också har rasat. Som en konsekvens av detta har priset på havskräfta sjunkit som en sten. Och någon större ljusning är knappast i sikte. Därför måste nu regeringen agera.

En riktad insats för att stötta yrkesfisket vore inrättandet av en så kallad stillaliggandeersättning. Det är ersättningsform som EU:s medlemsländer förhandlat om och som man enats om till största delen ska finansieras gemensamt med hjälp av EU-medel men med krav om viss nationell medfinansiering. För en månad sedan frågade jag landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om hon kunde garantera den nödvändiga medfinansieringen så att ersättningen kan komma på plats i Sverige. Några garantier fick jag inte, men ministern sa att hennes ambition ”är att vi ska göra allt vi kan för att hjälpa svenskt yrkesfiske”. Trots det har inget har hänt. Ingen ersättning finns på plats för svenska yrkesfiskare. Samtidigt är Sverige med och betalar för stillaliggandersättningen till fiskare i bland annat Tyskland, Belgien och Spanien, som redan infört ersättningen och som alltså till största delen, närmare bestämt till 75 procent, finansieras gemensamt inom EU.

Stillaliggandeersättningen är en akut och extraordinär åtgärd som behövs nu.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson följande:

 

Kommer statsrådet att säkerställa den svenska medfinansieringen av stillaliggandeersättning till yrkesfisket så att också svenska fiskare kan få stöd nu under coronakrisen?