Fråga 2019/20:1400 Logistiken rörande testning och annan utrustning

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Testa, testa, testa. Så har rekommendationerna från experter utomlands låtit under en lång tid nu. Faktum är att de mest framgångsrika länderna i kampen mot covid-19 också är de som testar mest. I frågan om testning tycks det, rent retoriskt, inte finnas några större skillnader mellan regering och opposition i Sverige i dag. Även om regeringen initialt inte prioriterat testning slog socialminister Lena Hallengren fast att uppemot 100 000 virustester skulle genomföras i veckan. De allra flesta såg nog detta som ett väldigt ambitiöst mål, men fullt realistiskt om vi jämför med andra länder, där man till och med lyckats testa ännu fler.

Så kommer vi till realiteten. De senaste två veckorna har Sverige lyckats testa mindre än en tredjedel av vad socialministern utlovat, vilket återigen ansetts bero på regeringens naivitet, enligt ministern själv. I stället för självkritik har man också passat på att lägga skulden på regionerna, som ministern menar borde ha gjort mer för att få ta del av de tester som fanns.

I SVT:s Helgstudion säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, att det skulle vara möjligt att testa fler men att det saknas testkit. Enligt honom skulle det gå att testa betydligt mer, bara vården fick tillgång till tester i tillräcklig omfattning, vilket den inte får i dag.

Under hela denna pandemi har regeringen fullkomligt misslyckats med att få logistiken att fungera. Först i mitten av mars fick Socialstyrelsen regeringens uppdrag att samordna en gemensam upphandling av skyddsutrustning till regionerna. För Sveriges 290 kommuner, som ju ansvarar för äldreomsorgen, fick inte Socialstyrelsen samma uppdrag förrän i april.

Det har varit brist på allt från handsprit och ansiktsmasker till testkit där det behövs som mest, och man har ändå valt den strategi som innebär en viss acceptans för allmän smittspridning i samhället. Då följer också ett ansvar.

Om regeringen vill ha 100 000 tester gjorda måste den som är högst ansvarig försäkra sig om att hela kedjan – från distribution av testkit och personal som tar testen till laboratoriekapacitet – snabbt kommer på plats. Det är precis lika viktigt att logistiken fungerar med dessa som med annan basal utrustning inom vård och omsorg.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att logistiken fungerar rörande testkit och annat som krävs inom vård och omsorg under pandemin, och på vilket sätt har regeringen bistått andra aktörer med logistiken till dags dato?