Fråga 2019/20:1398 Bredare kompetens om strategin mot covid-19

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Runt 5 procent av Spaniens befolkning bar på antikroppar mot covid-19, enligt resultaten från västvärldens hittills starkaste epidemiologiska studie i sjukdomen. I studien har över 60 000 personer deltagit, och resultaten presenterades med viss besvikelse av landets regering och hälsomyndigheter, som dock inte var särskilt förvånade.

Siffrorna visar klart och tydligt att Spanien, som är ett av världens hårdast drabbade länder, ligger riktigt illa till. Sammantaget tyder det på att dödligheten av covid-19 är betydligt högre än vad man befarat och att en så kallad flockimmunitet i befolkningen ligger långt bort – dels för att så få bär på antikroppar och dels för att antikroppar inte nödvändigtvis behöver korrelera med immunitet.

Resultaten visar att även Sverige ligger illa till, vilket också bekräftats av den senaste mindre studien som gjorts i Sverige. Sverige har, till skillnad från de flesta andra länder, inte utgått ifrån vetenskaplig evidens i denna kris utan snarare från Folkhälsomyndighetens teorier och antaganden. Den massiva kritik som riktats av internationella experter mot vårt land är därför inte helt oväntad. Ej heller är det särskilt konstigt att många länder som nu väljer att öppna upp sina samhällen önskar undanta Sverige genom en fortsatt stängd gräns mot oss, i syfte att skydda sina medborgare. Det, i kombination med våra världsledande dödstal, är priset för den väg som den svenska regeringen har valt att gå.

Även i Sverige har vi sett massiv kritik mot regeringens linje. Det handlar om tunga forskare med expertis inom en lång rad områden som är relevanta för detta virus, som trots ett i många fall arrogant och nedlåtande bemötande valt att bistå med sin kunskap. Tyvärr utan större gehör från beslutsfattare, som i stället valt att följa den minoritet som dominerar Folkhälsomyndigheten.

I stället för att ta höjd för oväntade konsekvenser genom försiktighetsprincipen, och därmed ta det säkra före det osäkra, har Folkhälsomyndigheten präglats av återkommande naivitet, och myndighetens vägval har regelbundet, men inte helt oväntat, visat sig vara förödande. Den så kallade expertmyndigheten har därmed, trots regelbundna tillkortakommanden, fått leda den svenska policyn.

Regeringen bär det tyngsta ansvaret för den väg Sverige har valt, vilken har lett till världsledande dödstal. Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av de höga dödstalen i Sverige till följd av covid-19 och de delade meningar som finns om strategin, avser ministern att tillkalla en bredare expertgrupp för att vidga kunskapen inför framtida beslut eller på annat sätt verka för att få nya perspektiv?