Fråga 2019/20:1388 Åtgärder för småskaligt och kustnära fiske

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Dagligen hörs larm gällande Östersjötorskens akuta situation. Så här års kan vi se ett nytt storskaligt fiske pågå utanför Stockholms skärgård. Det är industritrålare som fiskar väldigt mycket strömming på kort tid. Effektiva industritrålare riktar in sig på strömmingen just när den samlas i stora stim för att gå in i skärgården och föröka sig. Det här får katastrofala följder för hela skärgården. Det handlar både om att hela ekosystemet sätts ur spel och om att tillgången till fisk minskar dramatiskt.

Flera yrkesfiskare här i Stockholms län har uppgett att de får max en tiondel av normalfångsterna inne i skärgården, vilket säger något om hur storleken och reproduktionen är. Hittills i år har trålarna tagit upp 370 gånger mer strömming än Stockholms yrkesfiskare tillsammans, enligt Havs- och vattenmyndighetens statistik.

Merparten av den fisk som vi svenskar i dag äter är importerad, och i och med detta kommer vår självförsörjningsgrad att minska ännu mer i tider då vi behöver ha högre beredskap och bli mer självförsörjande. Säker mat och säkert dricksvatten är en grundförutsättning för Sveriges försvarsförmåga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur avser statsrådet att främja det småskaliga och kustnära fisket, och har statsrådet till exempel några planer på att prioritera lokalfiskad fisk som mat i stället för fiskmjöl i annat land?