Fråga 2019/20:1372 Besöksnäringen och skatt på husbilar

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Besöksnäringen har gjort en tvärnit med enorma konsekvenser för företag och anställda samt stor påverkan på uteblivna intäkter och skatter. Överlevnadsgraden är högst oklar.

Företag inom besöksnäringen och turismen sätter i denna kris sitt hopp till att Swemester och att semestra hemma blir möjligt så att svenskarna ska kunna vara en del av överlevnaden under sommaren.

I hela detta stora pussel av vad som är möjligt och inte finns det politik som inte orsakats av covid-19.

Det är regeringen själv som sätter krokben ovanpå det redan tragiska läget med kraftigt förhöjd skatt på nya husbilar – ett förslag som slår hårt mot branschen och skapar ett upplägg för gråimport med vinster för andra länder och utslagning i Sverige. 

Den svenska regeringens väg med stor skattehöjning på husbilar gör att Sverige ensamt stryper en svensk näringsgren och därmed orsakar än större problem än det som landet redan brottas med.

Som tidigare också lyfts är semesterformen en landsbygds- och glesbygdsfråga som bidrar till handel och konsumtion på platser som behöver intäkter för att upprätthålla verksamheter och jobb. Genom sina inköp i vårt avlånga land hjälper dessa semesterfirare till med att upprätthålla livsmedelsbutiker, tankställen, lokala sevärdheter och försäljning av diverse närproducerade hantverk och produkter. Regional tillväxt är ett område som kommer att ha en avgörande roll framöver i vårt avlånga land, inte minst i glesbygd och på landsbygd.

Det blir företag utanför landet som kommer att sälja till svenska konsumenter då den svenska regeringens skatt slår mot husbilsbranschen med förlorade momsintäkter på köpet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern villig att agera för att värna svenska företag och besöksnäringen med anledning av regeringens fyrdubblade svenska skatt på husbilar?