Fråga 2019/20:1370 Våra pensionspengar och skövlingen av Amazonas

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Skövlingen av regnskogen i Amazonas i Brasilien ökar kraftigt. Det krävs åtgärder både i närtid och på lång sikt för att stärka skyddet av Amazonas och andra unika skogar som är avgörande för att bromsa klimatkrisen och utarmningen av biologisk mångfald.

Den tropiska skogen binder stora mängder koldioxid och är en av världens mest unika platser för biologisk mångfald. Nu hotas allt detta. Tunga ekonomiska intressen uppbackade av en politisk regim utan miljöansvar ligger bakom avverkningarna. Dessvärre göds förstörelsen av att internationella investerare placerar pengar i bolag som skor sig på skövlingen. Aftonbladet har nyligen avslöjat hur svenska banker och Sjunde AP-fonden har placerat stora summor pengar i verksamheter som bidrar till skövlingen av Amazonas. Även om jag inte betvivlar finansmarknadsministerns goda intentioner om att få till stånd mer etiska placeringar visar Aftonbladets granskning återigen att fina ord inte räcker till för att vi ska få sjysta placeringar.

Tyvärr är det inte första gången vi nås av information om att våra pensionspengar placeras på ett oetiskt sätt. I en tidigare rapport från Greenpeace konstaterades att våra AP-fonder har investerat i 43 av världens 100 värsta fossilbolag, däribland Gazprom, Lukoil, Exxon Mobil, Shell, BP, Chevron, Occidental, Glencore och tyska kolkraftverk. Totalt handlar det om placeringar för närmare 13 miljarder svenska kronor. Samtidigt är AP-fondernas placeringar i förnybar energi försvinnande små.

Trots att regeringens nya placeringsregler för Första–Fjärde AP-fonderna nyligen trätt i kraft är det uppenbart att mer måste göras för att alla AP-fonder ska placera sitt kapital på ett acceptabelt sätt. I det här specifika fallet handlar det om Sjunde AP-fondens placeringar i regnskogsskövling.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka nya åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sjunde AP-fonden ska upphöra med placeringar i verksamheter som bidrar till skövlingen av Amazonas?