Fråga 2019/20:1368 Nedmonteringen av kopparnätet i coronatider

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Behovet av bra uppkoppling av bredband och mobilnät har under de senaste veckorna varit större än någonsin. Människor uppmanas att jobba och studera hemifrån, och mycket av vården har också flyttats över till det digitala. Detta är något som har skett över hela landet.

Samtidigt som detta har blivit vanligt för många så finns det fortfarande vita fläckar runt om i landet där det varken finns snabbt bredband eller stabil mobiltäckning. Sedan flera år tillbaka avvecklas det gamla kopparnätet, och detta arbete pågår för fullt just nu. Det innebär att om det gamla kopparnätet monteras ned på platser där det varken finns fiber eller ett stabilt mobilnät på plats så hamnar människor i kläm. På många håll där kopparnätet monteras ned är det äldre människor som drabbas, människor som är i stort behov av i alla fall telefoni för sociala kontakter.

Att de äldre riskerar att stå utan fungerande uppkoppling är som sagt olyckligt i tider där sjukvården blir alltmer beroende av digitala strukturer, samtidigt som det i dessa smittspridningstider känns obekvämt för många i riskzonen att ta emot besök från installatörer i hemmet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att i alla fall temporärt få stopp på den pågående nedmonteringen av kopparnätet under det att covid-19-pandemin pågår?