Fråga 2019/20:1344 Testning av covid-19 hos gruppen asylsökande

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt förbud mot resor till Sverige från ett annat land, EES-länder och Schweiz undantaget. Syftet är att minska smittspridningen av covid-19. Beslutet är i linje med EU-kommissionens och Europeiska rådets uppmaningar om tillfälligt inreseförbud till EU-området från ett tredjeland.

Enligt regeringens beslut gäller dock inte inreseförbudet för personer som av särskilt viktiga skäl måste resa till Sverige. Det gäller inte heller för personer med uppehållstillstånd och uppehållsrätt i Sverige. Vidare undantas även utlänningar med särskilda behov och trängande familjeskäl. Prövning av ansökningar om uppehållstillstånd är lagar som inte tar någon hänsyn till extraordinära situationer, likt den vi befinner oss i nu. Migrationsverket måste därför pröva ansökan om asyl enligt lag och asylsökande får därmed komma in i Sverige, precis som tidigare.

Inreseförbudet är tänkt att skydda vår befolkning och likaså ett försök till att mildra konsekvenserna av coronavirusets framfart. Trots det tar Sverige emot asylsökande på samma sätt som före pandemin. Det finns inte heller några som helst krav på att nyanlända som kommer till Sverige, mitt under den pågående pandemin, testas för covid-19. Det enda som erbjuds är frivilliga hälsoundersökningar, vilket den regionala hälso- och sjukvården bär ansvaret för.

Med anledning av detta vill jag fråga till socialminister Lena Hallengren

 

Avser ministern att verka för att personer som söker asyl i Sverige, mitt under en pågående pandemi, testas för covid-19?