Fråga 2019/20:1339 Gränsen mellan Sverige och Danmark

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

En i praktiken stängd gräns mellan Sverige och Danmark slår hårt mot det annars naturliga och mycket levande utbytet mellan Skåne och Själland i Öresundsregionen. Det handlar om allt från pendling till möjligheter till utbildning och kultur på båda sidor av Sundet.

Hittills har pandemins följdverkningar varit mindre dramatiska i Skåne än i resten av landet. Trots det kvarstår stora svårigheter när det gäller möjligheterna att ta sig söderut.

Från Danmark meddelas att landet nu i maj sakta och under kontrollerade former ska öppnas upp efter veckor av stora begränsningar. Gränserna ska dock fortsatt förbli stängda. Det har dock sagts att senast den 1 juni ska statsminister Mette Frederiksen ge besked om när och hur gränserna kan öppnas. Av medieuppgifter framgår att det finns ett stort intresse att nå öppenhet mot Tyskland men däremot större tveksamheter mot Sverige och därmed Skåne.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur arbetar statsrådet för att förmå Danmark att när landet öppnar sina gränser mot omvärlden så sker detta även i förhållande till Sverige och därmed till det Skåne som drabbats hårt genom att pendlingen och utbytet hittills har begränsats så starkt?